Chapeau Woonkringen

Het bestuur van Chapeau Woonkring Heusden heeft 3 nieuwe bestuursleden: Marijke de Louw,Ton Keijzers en Marc Vraets.  Voor meer informatie over deze enthousiaste mensen klikt u op hun naam. 

Wij heten hen van harte welkom en wensen hen veel succes!

20210308 115303

Chapeau Woonkring Heusden heeft zijn eerste Nieuwsbrief van dit jaar uitgebracht. U kunt deze hier lezen.

Theo Nelissen, voorzitter van de lokale Woonkring Heusden, zocht de publiciteit. De Woonkring is op zoek naar nieuwe bestuursleden. Er verscheen een artikel in de krant, wat hier terug te vinden is. Ook is hij geinterviewd door de lokale televisieomroep, wat heeft geresulteerd in een mooi verhaal over Chapeau Heusden. Dat fragment is hier terug te zien. 

Op 10 december 2020 is Ton Krols overleden.

Ton is gedurende meer dan vijf jaar secretaris geweest van Chapeau Woonkring Heusden. Vanuit zijn eerdere expertise binnen de GGZ is Ton van groot belang geweest voor de Woonkring. Zowel bij de vormgeving en het inrichten van de Woonkring hebben de inzichten van Ton een belangrijke rol gespeeld. Hij kende vanuit zijn professionele verleden het type bewoner op zijn duimpje. Veel aandacht had hij vooral voor het zelfstandig wonen van betrokkenen. Hij was wars van hospitaliseren. We hebben hem gekend als betrokken en deskundig bestuurslid die zonder veel omhaal en poespas zijn rol nam. Of het ging over inhoudelijke discussies of over klussen; op hem kon een voortdurend beroep worden gedaan. Als (zorg)verantwoordelijk bestuurslid zorg heeft hij zich ingespannen om in overleg met Jan-paul soms ingewikkelde situaties te ontrafelen. Ook zijn rol als secretaris wist hij met voortvarendheid inhoud te geven, al dan niet in overleg met Esther Hamers. We zijn Ton dan ook veel dank verschuldigd voor zijn belangrijke en belangeloze inzet voor de mensen die betrokken zijn bij onze Woonkring.

Op 16 december 2020 is Ton in kleine kring herdacht.

Theo Nelissen, namens het lokale bestuur, begeleiders en medewerkers van Chapeau Woonkringen. 

Op 19 april 2020 is Ben Mobach ingeslapen.

Ben is gedurende een vijftal jaren penningmeester geweest van Chapeau Woonkring Heusden. Hij is voor de Woonkring van groot belang geweest.

Over het algemeen ingetogen, helder, kritisch en zeer betrokken heeft Ben het penningmeesterschap vorm gegeven. Het was voor hem naast zijn precieze en professionele zorg voor de financiën telkens een bijzondere gebeurtenis als er een kennismakingsgesprek plaats vond. Zijn kennis van zaken, kritische kijk en gevoel voor verhoudingen maakten dat hij doeltreffend advies wist te geven aan de toelatingscommissie.

Niet wetend wat hij over zich afriep bood Ben aan om contactpersoon te zijn tussen de bewoners van de Woonkring en Woonveste/BAM. Met name als het problemen opleverde na de oplevering. Een bijna eindeloze reeks van incidenten heeft hij samen met derden weten op te lossen.

Ben is van grote betekenis (geweest) voor de Woonkring. In kleine kring is Ben Mobach op 25 april op een waardige wijze herdacht.

Theo Nelissen, namens het lokale bestuur, begeleiders en medewerkers, Chapeau Woonkringen.

Op vrijdag 13 september is het appartementencomplex aan de Nassaulaan officieel geopend. In dit complex, dat de naam Santberg mee kreeg, wonen 17 bewoners binnen de Chapeau Woonkring Heusden. Het was een feestelijk moment voor Chapeau, BAM en Woonveste. De heer Theo Nelisssen, voorzitter van Chapeau Heusden, dankte in het bijzijn van Peter van Steen (wethouder gemeente Heusden) en Eric van den Einden (directeur Woonveste) een ieder voor de samenwerking om deze woonkring mede tot stand te brengen.

2019 09 13 001 opening Heusden 2019 09 13 005 opening Heusden

Woonkring Heusden 2019 foto Lions

Fotobijschrift:
Rob Vinkenvleugel, de huidige voorzitter van Lionsclub Heusden, overhandigde zaterdag de cheque ter waarde van 1250 euro aan Ben Mobach en Jan-Paul Franken, respectievelijk penningmeester en teamleider Chapeau Woonkring Heusden. 

Wat in het vat zit, verzuurt niet. De door Lionsclub Heusden in 2018 gedane belofte om de opbrengst van de BBQ ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan aan Chapeau Woonkring Heusden te schenken, werd zaterdag 29 juni ingelost. De schenking van 1250 euro wordt gebruikt voor de inrichting van de gemeenschappelijke huiskamer in het fonkelnieuwe wooncomplex aan de Nassaulaan in Vlijmen.

President Rob Vinkenvleugel en oud-president Toon Burghouts van Lionsclub Heusden konden zaterdag met eigen ogen zien waaraan het geschonken geldbedrag wordt besteed. Het toeval wilde dat leden van collegaclub Drunen-Langstraat de gedane toezegging om de handen uit de mouwen te steken voor de toekomstige bewoners gestald deden. In de gezamenlijke woonkamer werd driftig gemeten, geboord en geschroefd. De centraal gelegen ruimte op de begane grond was aan het einde van de dag een heel eind op orde. De nieuwe bewoners zullen maandag 1 juli in een gezellig ingerichte woonkamer worden verwelkomd. Op deze dag krijgen zij de sleutel van hun nieuwe appartement eindelijk overhandigd en kan worden begonnen met het inrichten ervan. 

Problematiek
Een Chapeau Woonkring is in het geval van Vlijmen een groep van 17 zelfstandige woningen met elk een oppervlakte van 60 vierkante meter. Elke woning heeft een eigen voordeur, woon- en slaapkamer, keuken en badkamer. De appartementen worden bewoond door mensen met een psychische of psychosociale problematiek. Het team van 11 professionele begeleiders wordt geholpen door mantelzorgers en vrijwilligers.
Het complex bestaat naast de Woonkring-appartementen uit 32 energiezuinige sociale huurwoningen. De exploitatie is in handen van woningcorporatie Woonveste. 

Ouderen
Burghouts vertelde zaterdag bij de overhandiging van het geldbedrag dat de donatie uitstekend past bij het voor 2017 gekozen goede doelen-thema. “Dat jaar stond voor Lionsclub Heusden in het teken van ouderen. Ouderen zijn mantelzorger voor hun nog vaak thuiswonende psychisch kwetsbare kinderen. Door dit begeleid wonen project worden deze ouderen ontlast waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De 1250 euro worden in Vlijmen dus uitstekend besteed.”

In overleg
Al eerder ontving Chapeau Woonkring Heusden een geldbedrag van ‘Heusden’ en ‘Drunen-Langstraat’. De opbrengst van de jaarlijkse sponsorrally voor klassieke auto’s in de regio Heusden, een gezamenlijk initiatief van de beide serviceclubs, werd vorig jaar juni al aan de Woonkring overhandigd. Chapeau-voorzitter Theo Nelissen laat weten dat er nog geen specifieke bestemming voor de geschonken 6625 euro is gevonden. “We hebben daar bewust mee gewacht tot de bewoners hun intrek in het complex hebben genomen. In overleg met hen gaan we een goede bestemming voor de donatie zoeken.”